Dostupni linkovi

Makedonija: Počela istraga o ilegalnom prisluškivanju


Makedonsko tužilaštvo počelo je istragu u vezi sa ilegalno prisluškivanim razgovorima o kojima je tokom prethodnih mjeseci u javnosti govorio lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su, osim sa liderom opozicije, tužioci razgovarali i sa bivšim direktorom Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje (UBK) Sašom Mijalkovim, načelnikom UBK Goranom Gruevskim, kao i drugim rukovodiocima, biznismenima i političarima.

Tužilac je dobio mišljenje, koje su pripremili profesori sa Fakulteta za elektrotehniku i inofmracione tehnologije, a izvršen je i neposredni uvid u službene prostorije, gdje se sprovodi "posebna istražna mjera", odnosno praćenje komunikacija, navodi se u saopštenju.

Javni tužilac provjerava i razgovore koje su u junu 2011. godine vodili tadašnji ministar unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska i šef kabineta makedonskog premijera Martin Protođer kojima se zagovara otpuštanje velikog broja lica zaposlenih u MUP-u i drugim institucijama, zbog njihovog političkog opredjeljenja.

XS
SM
MD
LG