Dostupni linkovi

EK ne želi komentirati rad Arbitražnog vijeća


Europska komisija ne želi komentirati rad arbitražnog vijeća jer nije stranka u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije te je uvjerena da će pravila koja su dogovorile dvije strane biti poštovana, rečeno je u srijedu u Bruxellesu.

Izvor iz Europske komisije, zamoljen da komentira informacije koje je objavio "Večernji list" da je slovenski sudac u Arbitražnom vijeću Jernej Sekolec s predstavnicima slovenske vlade osmišljavao taktiku kako utjecati na ostale suce, rekao je da je Komisija pomagala u postizanju sporazuma kojim je dogovorena arbitraža za granično pitanje između Hrvatske i Slovenije.

"Europska komisija je u procesu uspostave arbitražnog vijeća djelovala isključivo kao pomagač da se dođe do sporazuma prema međunarodnom pravu. Sporazum između Hrvatske i Slovenije izvan je nadležnosti Europske unije. Europska unija, a kamoli Europska komisija, nisu dio arbitražnog postupka niti su bilo izravno, bilo neizravno uključeni u postupak. Komisija u potpunosti podupire rad arbitražnog vijeća i uvjerena je da će pravila koja su dvije strane prihvatile za njegovo funkcioniranje biti prihvaćena. Komisija će čekati na objavljivanje pravorijeka arbitražnog vijeća prije nego što donese bilo kakav zaključak", rekao je izvor Komisije koji je želio ostati neimenovan.

U Komisiji nisu mogli potvrditi da su dobili pritužbe hrvatske strane u vezi s tim pitanjem.

XS
SM
MD
LG