Dostupni linkovi

Dogovoreno povlačenje tenkova u Donbasu


Kontakt grupa za Ukrajinu postigla je danas dogovor o povlačenju tenkova i drugog naoružanja kalibra manjeg od 100 milimetara sa linije angažovanja u Donbasu, ali nije postigla napredak o pitanju lokalnih izbora, izjavio je danas predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić.

Nakon sastanka trilateralne Kontakt grupe koju čine predstavnici OEBS-a, Ruske Federacije i Ukrajine, Dačić je rekao novinarima da će sporazum obezbijediti tačnu proceduru verifikovanja povlačenja oružja, kao i o tome ko i kako to čini.

Dačić je napomenuo da je došlo do izvjesnog napretka u radu podgrupa Kontakt grupe za humanitarna, politička i ekonomska pitanja, prenosi ruska agencija "Tas".

"Postoji napredak po svim pitanjima. Došao sam da pružim impuls tom napretku", rekao je Dačić, koji je ministar spoljnih poslova Srbije.

On je napomenuo da nije postignut napredak kada je riječ o lokalnim izborima u Ukrajini koji su, kako je rekao, zajedno sa primirjem ključni za normalizaciju situacije.

"Ključni događaj koji se očekuje na jesen bili bi lokalni izbori na istoku Ukrajine", rekao je Dačić i dodao da je za to potreban dogovor svih strana o njihovom održavanju - vlasti u Kijevu i predstavnika Donjecke i Luganske republike na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG