Dostupni linkovi

Japan traži da Kina prestane graditi naftne platforme


Japan je pozvao Kinu da zaustavi gradnju platformi za eksploataciju nafte i plina u Istočnom kineskom moru u blizini voda na koje obje zemlje polažu pravo zbog zabrinutosti da bi Kina tako mogla crpiti zalihe koje se protežu u japanski podmorski teritorij.

Japansko ministarstvo obrane taj je zahtjev uključilo u godišnju analizu nakon što su neki članovi vladajuće stranke prigovorili da je originalni nacrt analize preblag prema Kini.

Kina je nastavila gradnju platformi prije dvije godine nakon što je 2012. japanska vlada naljutila Peking jer je u tom području kupila arhipelag. Prije toga Peking je ograničio aktivnosti na osnovu sporazuma s Japanom da zajedno rade na iskorištavanju podvodnih zaliha u spornom području.

"Potvrdili smo da je Kina počela graditi nove platforme u okeanu i ponavljamo da se protivimo jednostranim potezima Kine i pozivamo ju da ih prekine", navodi ministarstvo u izvještaju.

Prema japanskom ministarstvu obrane Kina platforme gradi na kineskoj strani crte razdvajanja dvije godpodarske zone, no Japan strahuje da će Kina tako ući u prirodne rezerve koje se protežu u japanski terotirij, kao i da bi se platforme mogle kasnije koristiti u vojne svrhe.

XS
SM
MD
LG