Dostupni linkovi

Obama: Podrška Buhariju u borbi protiv Boko Harama


Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je izrazio snažnu podršku novom nigerijskom predsjedniku Muhammadu Buhariju, rekavši da on ima "jasan plan" poražavanja islamske militantne grupe Boko Haram i borbe protiv korupcije.

Govoreći dok je pozdravljao Buharija tokom njegove prve posjete Bijeloj kući nakon što je u martu izabran za šefa države, Obama je izjavio da će dvojica čelnika razgovarati o načinima saradnje u borbi protiv radikalne grupe, koja je izazvala haos u zapadnoafričkoj zemlji.

Obama je izjavio novinarima u Ovalnom uredu da Buhari ima integritet i "veoma jasan plan poražavanja svih vrsta ekstremista Boko Harama unutar zemlje", prenosi Reuterts.

Boko Haram je izveo višestruke napade u sjevernoj Nigeriji, od kojih je najčuveniji onaj iz aprila 2014. godine u kome su oteli 276 nigerijskih učenica koje se još vode kao nestale.

Portparol Bijele kuće Josh Earnest izjavio je da bi Sjedinjene Države mogle ponuditi obavještajne podatke koji bi pomogli u nigerijskim naporima kao i podršku zajednicama koje su mete napada radikalne grupe.

XS
SM
MD
LG