Dostupni linkovi

Pusić i Ostojić: Proslavom "Oluje" ne slavi se ničija tragedija


Hrvatska proslavom pobjede u "Oluji" ne slavi ničiju tragediju ili nesreću, nego teritorijalno ujedinjenje zemlje i završetak rata, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjski i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić, koja u ponedjeljak sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, komentirala je na upit novinara vojni mimohod u sklopu proslave 20. obljetnice "Oluje" 4. kolovoza i najave većeg broja stranih izaslanstava da se neće odazvati pozivu za sudjelovanjem.

"Smatram da je to naša proslava, koja konačno dobiva primjereni oblik, svečanosti u glavnom gradu i ona će se s vremenom etablirati. Sve takve stvari se s vremenom etabliraju i kod toga ne vidim nikakvu potrebu za panikom, niti za vraćenjem na politiku iz 90 tih jer vidim da postoji u nekim komentarima tendencija da se i vanjska i svaka druga politika smatra primjerenom jedino ako koristi retoriku iz 90-tih. Istina je upravo obrnuta, dakle svaka politika koja je korisna za Hrvatsku više ne koristi niti će ikada koristiti retoriku iz 90-tih", rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Dodala je da Hrvatska tom proslavom "ne slavi bilo kakvu tragediju ili nesreću kroz koju su neki ljudi prošli kao što je uvijek u ratu, nego da slavi teritorijalno ujedinjenje zemlje i konačni završetak rata".

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica, također je komentirao proslavu "Oluje".

"To je prije svega obilježavanje 20. obljetnice hrvatske pobjede, Oluje. Mislim da su možda bile preuveličane najave o tome da će netko slati na paradu neke jedinice, ali puno je važnije da se to napravi radi nas. Mimohodom se obilježava jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti i ne bi trebao uopće biti povod za naslađivanje hoće li netko doći ili neće", rekao je Ostojić.

XS
SM
MD
LG