Dostupni linkovi

Hrvatska prikuplja dokumentaciju za izručenje Đukića iz C. Gore


Hrvatska će Crnoj Gori uputiti molbu za izručenje generala Borislava Đukića čim od nadležnih sudova primi potrebnu dokumentaciju, saopšteno je danas u Zagrebu.

Pošto je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske obavešteno da je Đukić uhapšen, od nadležnog suda i tužilaštva u Splitu tražena je potrebna dokumentacija radi sastavljanja molbe za izručenje, u skladu s ugovorom Hrvatske i Crne Gore o izručenju i sa Evropskom konvencijom o izručenju.

Crnogorsko Ministarstvo pravde saopštilo je danas da još nije primilo zahtev Hrvatske za izručenje generala bivše JNA koji je uhapšen u Crnoj Gori po poternici Hrvatske.

Đukić je bio zapovednik 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA, a u Hrvatskoj je optužen za rušenje brane Peruča na Cetini.

Istom optužnicom, podignutom 1995, obuhvaćen je i zapovednik 9. kninskog postupka JNA Ratko Mladić, zapovednik "Vojske Krajine" Mile Novaković i zapovednik svih pograničnih jednice "Krajinske milicije" Milan Korica.

Rušenjem brane Peruča je naneta velika materijalna šteta i ugroženo više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša. Potpuno potapanje brane sprečili su radnici Hrvatske elektroprivrede.

XS
SM
MD
LG