Dostupni linkovi

U Grčkoj jutros otvorene banke i podignute cene


Grci su se jutros probudili u novoj eri: banke su posle tri nedelje konačno otvorene, a zbog primene novih, viših stopa poreza na dodatu vrerdnost (PDV) sačekala ih je šoljica skuplje kafe, čaja a nove cene brojnih drugih proizvoda.

U centru Atine, ljudi su formirali redove ispred banaka čim su one otvorene jutros u 8,00 časova, iako su limiti podizanja novca i druge kontrole kapitala ostali na snazi.

Uredbom grčke vlade predviđeno je da dnevni limit za podizanje novca ostane 60 evra, dok će limit za nedelju dana biti 420 evra, što znači da građani neće morati svakog dana da idu do bankomata, već će moći odjednom da podignu ukupnu sumu dozvoljenu za tu nedelju.

Uplate kreditnim i debitnim karticama u zemlji takođe su dozvoljene, kao i elektronski transfer novca u zemlji, ali su za slanje novca u inostranstvo potrebne posebne dozvole.

Kao rezultat podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV), izglasanog u četvrtak u grčkom parlamentu, brojni proizvodi i usluge postali su skuplji. PDV je porastao sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupeli su meso, ulje, kakao, sirće, so, cveće, ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a pogođeni su restorani i kafići, pogrebi, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara. Rast cena javnog prevoza očekuje se početkom idućeg meseca.

Premijer Aleksis Cipras sproveo je u petak rekonstrukciju vlade u kojoj više nema mesta za one koji su se protivili usvajanju paketa ključnih reformi u parlamentu.

Prioritet rekonstruisane vlade je da do srede ili četvrtka ujutru izglasa novi niz mera štednja.

Nakon što je grčki parlament u četvrtak usvojio zakon koji otvara put za treći paket pomoći Grčkoj, Evropska centralna banka (ECB) podigla je nivo sredstava dostupnih grčkim bankama kroz Hitni fond za očuvanje likvidnosti (ELA).

XS
SM
MD
LG