Dostupni linkovi

Otvaraju se grčke banke


Grčke banke, koje su zatvorene gotovo tri tjedna, danas otvaraju vrata klijentima. Ograničenja za podizanje novca i financijske transakcije trebala bi biti ublažena. Naime, sada Grci s bankovnih računa mogu podignuti samo 60 eura na dan. Od danas će u jednome danu moći podignuti više novca, ali u tjedan dana i dalje će moći ukupno podignuti najviše 420 eura.

No, ova dobra vijest za većinu stanovništva ništa ne znači, pogotovo sve većem broju grčkih beskućnika. U pet godina oštrih mjera štednje broj beskućnika u Grčkoj povećao se za 44 posto. Nezaposleni u Grčkoj dobivaju pomoć od države najdulje dvije godine. Nakon toga nema više ničega. Ondje gdje je zakazala država, uskaču humanitarne udruge, Crkva, brojni volonteri, neki i sami beskućnici.

Mjere štednje donijele su Grcima nezaposlenost veću za 26 posto, a čak 50 posto mladih i ne nada se poslu tako brzo. Velik udarac doživjeli su i umirovljenici. Grčka je zemlja s najvećim brojem siromašnih u Europskoj uniji u ovom trenutku, a prema nekim pokazateljima - situacija se dramatično pogoršava iz mjeseca u mjesec. Oko 20 tisuća beskućnika samo je u Ateni, a posebno zabrinjava što je većini njih između 26 i 45 godina.

XS
SM
MD
LG