Dostupni linkovi

Vrućina izazvala više požara u regionu


U požarima iznad Trogira i severno od Splita tokom noći je izgorelo oko 370 hektara trave, niskog rastinja i borove šume. Vatrogasci rade na saniranju požara i sprečavaju njihovo širenje.

Zamenik načelnika DVD Kaštela Špiro Radonić rekao je Hini da oko 40 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila radi na saniranju požara, u kojem je izgorelo oko 170 hektara površine, te sprečavaju njegovo eventualno širenje.

U požaru kod Prugova, severno od Splita, koji je buknuo juče predveče, tokom noći izgorelo je 200 hektara površine niskog raslinja i borove šume. Od jutarnjih sati dvadesetak vatrogasaca radi na saniranju tog požara, rekao je predsednik DVD-a Klis Miroslav Boban. "Vatrena stihija se nekoliko puta usmeravala prema kućama u naselju Prugovo, ali su vatrogasci uspeli da zaustave njeno širenje na područje tog naselja", rekao je Boban.

Na području Mostara, Čapljine, Stoca i Konjica zabeleženo je više požara, saopšteno je iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Na području Mostara, vatrogasci su intervenisali u Sretnicama gde je gorela trava i nisko rastinje i u Malom Polju (iznad Blagaja) gde je gorela šuma.

Požar je, takođe, registrovan u Sutini, Bafo naselju i u Rodoču gde je gorela trava i nisko raslinje, dok je u ul. Hamida Vuka goreo automobil, a u naselju Severni Logor trava.

Požar iznad HE Salakovac je aktivan, gori niska šuma i rastinje na nepristupačnom terenu iznad pruge.

Na području Čapljine požar je zabeležen u Zvirovićima i od Bobanova prema kanjonu Bregave gde je gorela trava i nisko rastinje.

Delovanjem vatrogasaca na krak požara koji je pošao prema Grliću u potpunosti je ugašen. Požar je bio aktivan tri dana na području Male Gradine i Crnog Brda.

Takođe, požari su zabeleženi na Bivolju Brdu, Gabeli, Strugama, Čeljevu, Višićima i u blizini Šurmanaca.

Od 20.10 do 23.10 sati vatrogasci su obišli požare u kanjonu reke Bregave, gde je požar na pojedinim mestima aktivan.

Na području Stoca od 22.30 do 02.00 sati izbilo je pet požara u mestima Poplat-Gradina, Poplat-Bovan, Kruševo, Bačnik i Drenovac (na dva mesta), gde je gorela trava i nisko rastinje.

Takođe, ugašen je šumski požar koji je izbio 16. jula u 18 sati na lokaciji Rogojevac-Habatnice.

Vatrogasci su na području Konjica lokalizovali šumski požar (borovina) iznad železničke pruge u Ovčari.

Požar je bio aktivan od 17. jula, a na pojedinim mestima ima dima gde još dogorevaju panjevi, navodi se u saopstenju Operativnog centra civilne zaštite HNŽ.

XS
SM
MD
LG