Dostupni linkovi

Kotromanović Vučiću: Komentari ratnog huškača nisu vjerodostojni


Ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović izjavio je da komentari Aleksandra Vučića, premijera Srije nisu vjerodostjni jer je reč o osobi koja je “90-tih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubistva i mržnju.

Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivnje i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći - vrlo dobro znamo ko je bio agresor, a mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore ko je bio žrtva. Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice", rekao je Kotromanović, prenosi Jutarnji.hr.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je rekao da bi njegova zemlja doživjela kao uvredu odlazak stranih delegacija na vojnu paradu u Hrvatsku povodom 20 godina Oluje i da će on taj dan provesti u "tuzi i boli". Usput je hrvatsku ratnu operaciju nazvao najvećim etničkim čišćenjem nakon 2. svjetskog rata.

Kotromanovićje kazao da do sada nije reagirao, ali da danas mora odgovoriti.

"Upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo vjerovatno, morao odlaziti na još jednu komemoraciju i izvinjavati se za još jedan genocid. Sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti historijske činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH. Hrvatska je u zadnjih 20 godina izgradila državu koja ne promovira mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše. I zato je danas članica Evropske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed", zaključio je hrvatski ministar odbrane.

XS
SM
MD
LG