Dostupni linkovi

Kotromanović: Vučić bi trebao više uvažavati „Oluju“


Kotromanović: Vučić bi trebao više uvažavati „Oluju“

„Radikalna retorika nije dobar način komunikacije,“ stoji u izjavi hrvatskog ministra obrane Ante Kotromanovića povodom najnovijih izjava srbijanskog premijera Aleksandra Vućiča oko „Oluje“. Međutim – nastavlja Kotromanović -„ postoje trenuci kad jedostavno treba ukazati na činjenice. Cijelo ovo vrijeme, naša namjera je bila da nacionalni praznik oslobođenja zemlje držimo dalje od međudržavnih odnosa.Proslava 4. i 5. kolovoza je daleko iznad toga.

Komentari osobe koja je devedesetih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju - nisu nimalo vjerodostojni. Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivnje i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći - vrlo dobro znamo tko je bio agresor, a mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice.

I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi -bez nje - danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid. Sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH.

Hrvatska je u zadnjih 20 godina izgradila državu koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše. I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed."

XS
SM
MD
LG