Dostupni linkovi

EU: Piloti idu na psihološke testove


Piloti putničkih aviona treba da prođu psihološke provere i unesu podatke o svojim medicinskim pregledima u predloženu evropsku bazu podataka, navodi se u preporukama dostavljenim Evropskoj komisiji posle katastrofe aviona kompanije "Džermanvings".

Ekspertska radna grupa, na čelu sa evropskim regulatornim telom za bezbednost, pozvala je na uvođenje nasumičnih testova pilota na alkohol i droge te na intenzivniji nadzor nad lekarima koji obavljaju redovne preglede pilota.

Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc naredila je da se uradi ova revizija nakon što se kopilot zatvorio u kabinu putničkog aviona i oborio letelicu na francuske Alpe u martu ove godine. Poginulo je svih 150 ljudi u avionu.

Tužioci su pronašli dokaze da je kopilot patio od ozbiljne depresije i možda strahovao da će izgubiti posao. On je tragao za metodama samoubistva i skrivao bolest od poslodavca.

Patrik Kaj, direktor Evropske agencije za bezbjednost avionskog saobraćaja, rekao je da je cilj predloženih mera da se izbegne ponavljanje ovakve tragedije.

Uporedo sa jačanjem kontrola bio bi razvijen i program pružanja podrške pilotima, kako bi oni mogli sami da istupe sa informacijama o svojim zdravstvenim brigama, strahu za karijeru ili nekim drugim problemima. Oni bi imali mogućnost da o tome govore bez "atmosfere straha".

Ekspertska radna grupa nije preporučila da se menja sistem vrata pilotskih kabina, koja su specijalno ojačana poslije napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Kada piloti zaključaju vrata iznutra, nije ih moguće otvoriti spolja tokom leta.

XS
SM
MD
LG