Dostupni linkovi

Dodik: Spremni smo na dogovor o referendumu


Srbija i Republika Srpska (RS)saglasne su da je neophodno održati mir i uspostaviti punu stabilizaciju u Bosni i Hercegovini i celom regionu, izjavio je danas u Beogradu predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Vučić je rekao da su razgovarali o događajima u Srebrenici 11. jula i odluci o održavanju refrenduma u RS o pravosuđu istakavši da se Srbija neće mešati u unutrašnje stvari RS i Bosne i Hercegovine i da je "potrebno bez daljih trvenja izaći iz nastale situacije".

On je istakao da se Srbija ni na koji način nikada nije mešala u unutrašnje stvari BiH i RS niti će, ali da Srbija "može pomoći u iznošenju dodatnih argumenata koji bi pomogli sagledavanju celokupne situacije".

Vučić je zamolio je Dodika da još jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma.

"Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku", rekao je Vučić u Beogradu na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik je rekao da je RS spremna da razgovara o sudu i tužilaštvu.

“Mogu da budu profesionalni i u okviru svojih ingerencija i da se ne meša u pravosuđe RS. Kad to završimo - nestaju razlozi za referendum. Ukoliko se ne desi dogovor, ostajemo pri referendum”, istakao je Dodik.

XS
SM
MD
LG