Dostupni linkovi

Pad popularnosti Hilari Klinton


Kandidatkinja demokrata za predstojeće predsedničke izbore u SAD Hilari Rodam Klinton izgubila je podršku nekih demokratskih glasača, pre svega zbog otkrića da njenu kampanju finansira čitav niz donatora, pokazuju poslednje ankete agencije Asošiejted pres (AP) i agencije za proučavanje javnog mnjenja GFK. Klintonovu podržava 70 odsto demokratskih glasača, što je za 11 odsto manje u odnosu na april.

Smanjena popularnost ne zabrinjava Klintonovu, koja kaže da ne voli da vidi takve rezultate anketa, ali da se nada da američki glasači shvataju da će se ona "boriti za njih".

"Zadovoljna sam podrškom koju imam", rekla je Hilari Klinton.

"Mislim da su mnogi umorni od Hilari Klinton i da traže nešto novo", rekla je jedna američka gradjanka, prenosi AP.

Juče je objavljeno da su vodeći kandidati u trci za predsednika SAD - Hilari Klinton i republikanac Džeb Buš ubedljivo ispred ostalih po prikupljenim sredstvima za kampanje sa skoro polovinom od 390 miliona dolara, koliko je ukupno prikupilo 22 kandidata.

Donacije za kampanju za stranačke izbore, na kojima se traži nominacija, ne može biti veća od 2.700 dolara.

Kandidati, međutim, mnogo više novca dobijaju preko takozvanih "nadpolitičkih akcionih odbora" poznatih kao "super PAK-ovi" (Super Political Action Committees - Super PACS), koji mogu prikupljati i trošiti neogranične količine novca, ali im nije dozvoljeno da zvanično koordinišu delovanje s političarima koje podržavaju.

Bivša državna sekretara i prva dama Hilari Klinton, koja nema značajniju konkurenciju među demokratama, prikupila je 45 miliona dolara u čekovima od 2.700 dolara ili manje. Super PAK "Prajortiz Ju-Es-Ej ekšn" (Priorities USA Action) pridodao je 15 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG