Dostupni linkovi

Tusk: Evropa bila na ivici katastrofe


Evropa je bila na ivici katastrofe kada su razgovori Grčke i njenih kreditora o novoj finasijskoj pomoći skoro propali prošlog vikenda, rekao je predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk u intervjuu grčkom listu "Katimerini", a prenosi Rojters.

Dve strane postigle su dogovor u ponedeljak, 13. jula, čime je sprečen finansijski kolaps Grčke i njen verovatni izlazak iz evrozone.

"Tokom pregovora, oko 07.00 časova ujutru, kada su grčki premijer Aleksis Cipras i nemačka kancelarka Angela Merkel zatražili pauzu, osećao sam da je rizik od neuspeha veoma blizu. U tom trenutku razlika među njima bila je samo 2,5 milijardi evra", rekao je Tusk.

On je dodao da im je tada rekao da će, ako se pregovori okončaju bez rezultata, objaviti da je Evropa došla blizu katastrofe zbog 2,5 milijardi evra.

Evropa je odlučila da uputi nova sredstva Grčkoj nakon što je parlament u Atini usvojio novi paket mera štednje. Evropska centralna banka povećala je fond za pružanje podrške grčkim bankama, ali će kontrola kapitala ostati na snazi da bi se izbeglo masovno povlačenje novca kada banke budu otvorene za tri dana.

Očekuje se da će novi plan za Grčku danas biti usvojen i u nemačkom parlamentu.

"Najvažnija stvar u pregovorima bila je da se pomogne Grčkoj. Ipak, morali smo da diskutujemo i o srednjoročnim i dugoročnim posledicama izlaska Grčke iz evrozone kao haotičnoj i nepredvidljivoj proceduri sa političkim i geopolitičkim uticajem“, rekao je Tusk.

On je dodao da je bilo neophodno pronaći rešenje da bi se izbegao momentalan haos i bankrotiranje, ali da je ovo samo "prvi korak".

XS
SM
MD
LG