Dostupni linkovi

ČEZ u Bugarskoj diskriminiše Rome


Češki elektro-energetski gigant ČEZ diskriminiše u Bugarskoj Rome zato što im strujomere postavlja suviše visoko, da ne mogu do njih da dopru, na stubove, dok ostali potrošači strujomere imaju montirane na visini od oko 1,7 m, upozorio je Sud pravde Evropske unije sa sedištem u Luksemburgu.

ČEZ je 2008. godine tužila bugarskom sudu jedna Bugarka iz Dupnice na zapadu Bugarske, vlasnica radnje u naselju u kome preovladjuju Romi.

U tužbi je navela da uvrežena praksa distributera električne energije ČEZ RB iz 1999. i 2000. godine da tamo gde ima više Roma strujomeri budu na visini od šest do sedam metara predstavlja diskriminaciju po etničkom osnovu, jer na drugim mestima strujomeri stoje tako da potrošači mogu da dopru do njih i provere potrošnju.

ČEZ pred bugarskim sudom pravda nedostupne strujomere čestim krađama struje, oštećivanjem strujomera i manipulacijom podacima o potrošnji.

Bugarski sud obratio se za mišljenje Sudu pravde EU i dobio sada odgovor da takva praksa bugarskog preduzeća češkog državnog elektro-giganta predstavlja diskriminaciju Roma na osnovu etničke pripadnost a čak i da je kradja struje bilo, distributer i država moraju da pronadju drugačiji način da to spreče.

Evropski sud upozorio je takodje da pored toga što smernice zabranjuju diskriminaciju u pristupu uslugama ili robi, ČEZ kao distributer u Bugarskoj mora da obezbedi svim potrošačima da na strujomerima prate i kontrolišu svoju potrošnju.

XS
SM
MD
LG