Dostupni linkovi

Australija: Sjećanje na žrtve leta MH17


U Australiji je danas održana komemoracija povodom godišnjice pada aviona na letu "MH17" u Ukrajini, kada je poginulo 298 ljudi, uključujući 39 Australijanaca.

Ploča sa imenima poginulih otkrivena je ispred zgrade parlamenta u Kanberi. Australijski poslanici prekinuli su svoje godišnje odmore da bi prisustvovali ovoj ceremoniji u glavnom gradu.

Premijer Toni Abot rekao je da Australijanci duguju nastradalima da krivci za ovaj dogaćaj budu kažnjeni i da je dirnut načinom na koji se sa ovom tragedijom nose porodice žrtava, prenio je Bi-Bi-Si.

Memorijalne službe održavaju se i u ukrajinskom selu Grabove, nedaleko od mjesta pada aviona, kao i u Holandiji, odakle je bila većina putnika. Holandija zbog toga predvodi istragu o ovom događaju.

Zapadne zemlje vjeruju da je avion oboren projektilom koji je Rusija isporučila lokalnim snagama na istoku Ukrajine, a Moskva to demantuje i optužuje ukrajinsku vojsku da je oborila avion kompanije "Malezija erlajns"

. Komemoracija u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, održana je 11. jula, zato što godišnjica pada aviona pada na kraj svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

XS
SM
MD
LG