Dostupni linkovi

Hammond: UN da sudi krivcima za rušenje aviona Malaysia Airlines


Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond zatražio je u petak da Ujedinjeni narodi osnuju međunarodni sud koji bi sudio odgovornima za rušenje zrakoplova Malaysia Airlines nad Ukrajinom prije godinu dana,

"Treba osigurati pravdu za 298 nevinih ljudi koji su izgubili živote", kazao je ministar Hammond, čija zemlja spada među stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

"Za to je potreban međunarodni sud, poduprt rezolucijom koja bi obvezivala sve članice UN-a na kazneno gonjenje krivaca", poručio je britanski ministar.

"Svaki pokušaj miniranja tog procesa lišio bi žrtve pravde i ne može se tolerirati", dodao je Hammond.

Većina putnika poginulih u rušenju zrakoplova Malaysia Airlines iznad Ukrajine 17. srpnja prošle godine bili su nizozemski državljani i ta zemlja surađuje s Malezijom, Australijom, Belgijom i Ukrajinom na osnivanju međunarodnog suda kako bi se omogućilo podizanje optužnica.

U nacrtu odgovarajuće rezolucije UN-a, koji je na uvid dobila novinska agencija AFP, traži se osnivanje suda temeljem sedmog poglavlja Povelje UN-a, što znači da bi se suđenje odgovornima moglo osigurati i sankcijama.

XS
SM
MD
LG