Dostupni linkovi

Trojica uhapšena u Francuskoj zbog planiranja napada na vojnu bazu


Tri osobe, među kojima jedan bivši vojnik, uhapšene su zbog sumnje da su planirale napad na vojni objekat na jugoistoku Francuske, kao i odsecanje glave jednom oficiru u ime islamskih ekstremista, saopštili su izvori bliski pravosudnim organima.Napad, po uzoru na pogubljenja koja u Siriji i Iraku izvode džihadisti esktremističke vojske "Islamske države", bio je planiran za kraj decembra i početak januara 2016. godine, u vreme prve godišnjice terorističkih napada u Parizu gde je poginulo 17 ljudi.

Osumnjičeni imaju 17, 19 i 23 godine, dok je četvrti osumnjičeni 16-godišnjak, oslobođen posle saslušanja. Uhapšeni čija imena nisu saopštena, rekli su da su pristalice Islamske države, naveli su pravosudni izvori u Parizu.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je juče da su ove nedelje u Francuskoj sprečeni teroristički napadi.

Krajem juna otvorena je istraga o terorističkom oružanom napadu na fabriku gasa na jugu Francuske, u kojem je jedna osoba obezglavljena, a nekoliko ljudi je ranjeno. Jedan zvaničnik je tada rekao da su pored obezglavljenog tela nađeni napisi na arapskom jeziku.

Od januara je u Francuskoj, u kojoj su ove godine izvedena tri teroristička napada, raspoređjeno 30.000 vojnika, policajaca i žandarma, kako bi povećali stepen bezbednosti.

XS
SM
MD
LG