Dostupni linkovi

Prepirka Netanijahua i Hamonda oko Irana


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i šef diplomatije VB Filip Hamond javno su se prepirali oko sporazuma o iranskom nuklearnom programu u Jerusalimu.

Obraćajući se novinarima pre privatnog sastanka, oni su umesto pripremljenih izjava izrazili međusobno neslaganje.

Netanijahu, koji oštro kritikuje taj sporazum svetskih sila s Iranom, istakao je da se dokument ne bavi iranskim pozivima na uništenje Izraela i da je to "zbunjujuće".

Hamond je, odgovarajući na tu opasku, istakao je da je sporazum ograničen na iranske nuklearne aktivnosti.

Netanijahu je kritikovao postepeno ukidanje sankcija, istakavši da će svet dozvoliti Iranu da podstanke "više terorizma", preneo je Asošijeted pres.

Hamond je uoči posete Izraelu u britanskom parlamentu ocenio da jevrejskoj državi više odgovaraju permanentno nerešeni odnosi s Iranom. Hamond je takođe u sredu rekao da "ni jedan sporazum s Iranom ne bi nikada bio dovoljan za Netanijahua".

On je danas podsetio na Netanijahuovu izjavu o demonstracijama u Iranu, na kojima su nedavno paljene izraelske i američke zastave, istakavši: " Sudićemo Iranu ne samo po povicima na ulicima Teherana, već po akcijama njegove vlade".

Netanijahu je upozorio da iranske terorističke aktivnosti obuhvataju preko trideset zemalja na pet kontinenata.

"Sporazum dogovoren u Beču, žao mi je da kažem, utire put terorističkom režimu ka bombi", rekao je on, dodavši da" alternativa tom lošem sporazumu nije rat, već bolji sporazum koji će unazaditi iranski vojni nuklearni program i vezati ublažavanje ograničenja na iranski nuklearni program s izmenama iranskog ponašanja".

Hamond je, međutim, insistirao da sporazum ne bi bio postignut bez definitivnih mera da se osigura iranska saglasnost.

XS
SM
MD
LG