Dostupni linkovi

Habermas: Merkelova se kocka sa reputacijom Nemačke


Nemački filozof Jirgen Habermas (86) oštro je danas kritikovao kancelarku Angelu Merkel, navodeći da je svojim tvrdokornim stavom prema Grčkoj "prokockala" napore prethodnih generacija da se obnovi posleratni ugled Nemačke i da je počela da efektivno sprovodi "akt kažnjavanja" grčke levičarske vlade.

"Bojim se da je nemačka vlada, uključujući i socijaldemokratske frakcije, u jednoj noći prokockala sav politički kapital koji je bolja Nemačka akumulirala u poslednjih pola veka", naveo je Habermas za britanski dnevnik "Gardijan".

On je ocenio da su prethodne nemačke vlade pokazale veću političku osetljivost i postnacionalni mentalitet.

Habermas je dodao da se Nemačka tokom pregovora, upućivanjem pretnji Grčkoj da će je isklučiti iz Evrozone, "besramno razotkrila kao glavni vaspitač Evrope i prvi put je otvoreno zagovarala hegemoniju Nemačke u Evropi".

Ishod pregovora Grčke sa ostalim članicama Evrozone, prema rečima Habermasa, nema ekonomskog smisla i predstavlja "toksičnu mešavinu neophodnih strukturnih reformi države, privrede i ekonomije sa daljim neoliberalnim nametanjem, što će u potpunosti obeshrabriti iscrpljene grčke građane i ubiti svaki podsticaj rasta".

Habermas je kazao da je prisiljavanje Atine da pristane na ekonomski upitan i uglavnom simboličan privatizacioni fond, ne može da bude drugačije shvaćeno nego kao akt kazne protiv levičarske grčke vlade.

On je i zaključio da je "Evropa zatočena u političku zamku", jer "bez zajedničke finansijske i ekonomske politike pseudo-suverene države članice nastaviće da se udaljavaju u pogledu produktivnosti, a politička zajednica neće moći da izdrži takvu tenziju na duže staze".

XS
SM
MD
LG