Dostupni linkovi

Izetbegović: Referendum opasno ugrožavanje Dejtona


Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je rekao da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH najopasniji čin destrukcije Dejtonskog sporazuma.

“Politika Milorada Dodika je prouzrokovala reformski zastoj u BiH, dovela do siromaštva građana i te građane vodi u konflikt. Svojom retorikom i delima Dodik decenijama destabilizuje BiH i koči njen napredak ka stabilnosti, prosperitetu u članstvu u EU“, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, Dodik već niz godina bezuspešno pokušava da ukine ili ograniči ovlašćenja Suda BiH na teritoriji RS.

“To radi jer se plaši da će jednog dana pred tim sudom morati da odgovara za kriminal i korupciju koji su počinjeni tokom njegove vladavine. Dodik proizvodi krize i sukobe da bi skrenuo pažnju sa teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska. Činjenice govore da građani RS nisu živeli gore nego danas, a Dodikovi retrogradni potezi vode ih u još veću bedu i beznađe“, istakao je Izetbegović.

Njegova partija SDA je odlučna da preduzme sve ustavne i zakonske mere kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Pozivamo sve probosanske patriotske političke snage i aktere da stave u stranu međusobna rivalstva i da se zajednički suprostave političkom projektu Milorada Dodika“, zaključio je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG