Dostupni linkovi

EU: Grčka ispunila uslove za pomoć


Grčka je ispunila na "zadovoljavajući način" zahteve evrozone za pokretanje pregovora o novom planu finansijske pomoći toj zemlji, nakon što je grčki parlament kasno sinoć usvojio seriju reformi, saopštila je danas Evropska komisija.

Grčki kreditori - Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB) ocenili su posle glasanja u grčkom parlamentu da su vlasti u Atini "na zadovoljavajući način ispunile zahteve prema sporazumu postignutom u ponedeljak", izjavila je portparolka Evropske komisije Anika Brajdhart.

"Grčki parlament je učinio značajan korak ka obnovi poverenja međunarodnih partnera prema toj zemlji", rekla je ona.

Evropska komisija je juče predložila upotrebu fondova Evropske unije (EU) kao rešenje za hitno finansiranje Grčke. Komisija je ocenila da bi ta pomoć "poslužila kao premošćivanje" krize u Grčkoj narednih dana pre konačne odluke o trećem planu finansijske pomoći toj zemlji.

"Naša zamisao je da obezbedimo finansijsku pomoć za minimalni period od četiri nedelje", naveli su Frans presu izvori bliski Komisiji.

Tom predlogu se protivi Velika Britanija koja nije u evrozoni. Ta zemlja ne bi mogla da uloži veto na takvu odluku ali bi mogla da utiče na druge zemlje da je ne prihvate.

Grčka nema novac da Evropskoj centralnoj banci vrati dug od 4,2 milijarde evra, koji dospeva na naplatu 20. jula. Zato joj je odmah potreban manji zajam, jer je za pristup novom paketu pomoći koji je dogovoren u ponedeljak potrebno oko četiri sedmice.

XS
SM
MD
LG