Dostupni linkovi

Kina upozorava Japan


Kina je danas upozorila Japan da se uzdrži od "narušavanja regionalnog mira i stabilnosti" pošto je Donji dom parlamenta u Tokiju doneo zakone prema kojima bi se izmenilo tumačenje Ustava pa bi vojnici te države mogli ubuduće da i u inostranstvu učestvuju u borbenim operacijama.

"Sasvim je opravdano upitati da li će Japan odustati od svoje politike isključivo orjentisane na odbranu", izjavila portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

"Ozbiljno pozivamo japansku stranu da se uzdrži od ugrožavanja suvereniteta i bezbednosnih interesa Kine, ili narušavanja regionalnog mira u stabilnosti", napisala je Hua u saopštenju na veb sajtu ministarstva.

Ona je opisala usvajanje zakona u japanskom parlamentu kao "potez, nezabeležen od Drugog svetskog rata".

U japanskom Ustavu koji je usvojen posle kapitulacije u Drugom svetskom ratu vojsci su izričito zabranjena borbena dejstva izvan državnih granica, a i sama armija nema naziv "oružane snage", već se zvanično kategorisana kao "odbrambene snage".

Japan je izvršio invaziju na Kinu 1937. i ratna istorija između dve azijske sile i danas se u velikoj meri odražava na njihove odnose.


XS
SM
MD
LG