Dostupni linkovi

Bivša slovenačka premijerka Bratušek optužena za zloupotrebu položaja


Nacionalni istražni biro Slovenije optužio je bivšu premijerku Alenku Bratušek za zloupotrebu položaja prilikom njene kandidature za komesara EU, objavio je danas ljubljanski Dnevnik.

Optužba je došla četiri meseca nako što je u kuću i kancelariju Bratušekove upala policija u potrazi za dokazima da je zloupotrebila položaj kandidujući se sama za evropskog komesara, na sednici kabineta kojem je predsedavala kao premijerka pre godinu dana.

Otvoreno je, naime, pitanje da li je premijerki dozvoljeno da kandiduje sama sebe i da glasa za tu kandidaturu, ili je trebalo da primeni izuzeće koje je zahtevala Antikorupcijska komisija.

Bratušekova poriče da je uradila bilo šta pogrešno.

Postupak imenovanja doveo je do jednog od najvećih moralno-političkih skandala prošle godine sa ogromnim ličnim troškovima Bratušekove. Njena vlada je Evropskoj komisiji ponudila listu od tri kandidata, a predsednik Žan Klod Junker je izabrao Alenku Bratušek i nominovao je za mesto potpredsednika zaduženog za energiju.

Bratušek je, međutim, u raspravi u Evropskom parlamentu nastupila kao krajnje nekompetentna i nadležni odbor je odbio kandidatkinju, a ona se zatim povukla.

U međuvremenu premijer je postao Miro Cerar i njegov predlog za komesara EU bila je Violetu Bulc, koja je kasnije prihvaćena za slovenačkog člana Komisije EU za saobraćajnu politiku.

XS
SM
MD
LG