Dostupni linkovi

Mudis: I dalje rizik od izlaska Grčke iz evrozone


Međunarodna kreditna agencija Mudis (Moody's) ocenila je danas da se usvajanjem novih mera štednje u Grčkoj izbegava "trenutni poremećaj" i izlazak zemlje iz evrozone, ali da je i dalje prisutan veliki rizik zbog toga što se mnogi u Grčkoj ne slažu sa uslovima za dobijanje novog paketa pomoći.

Grčki parlament usvojio je u noći između srede i četvrtka paket ekonomskih mera, koji je dogovoren sa ministrima finasija evrozone, kako bi Grčka dobila treći paket pomoći, odnosno 86 milijardi evra u naredne tri godine.

Mudis je, međutim, primetio da "sudeći po skorašnjim događajima i dubokim ekonomskim problemima, kao i socijalnom raslojavanju društva, veoma je nesigurno u kojoj meri grčka vlada ima kapacitet da dostigne dogovorene ciljeve i da ispoštuje uslove kreditora".

Dok Mudis upozorava na ove opasnosti po dogovor Grčke i evrozone, evropske berze pokazuju rast nakon što je grčki parlament izglasao zakon koji omogućava tražene uštede.

Indeks Stoxx 50 vodećih evropskih panija porastao je za 1,4 odsto rano jutros. Nemački DAX i francuski CAC-40 takođe su porasli za isti procenat. Grčka berza zatvorena je od kraja juna, kao i banke.

XS
SM
MD
LG