Dostupni linkovi

Šefćović: Tranzit gasa samo preko Ukrajine


Ruski planovi da isporuke gasa više ne idu preko Ukrajine već alternativnim putem, ugrožavaju evropsku energetsku bezbednost, kazao je danas potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Prema njegovim rečima, transportni sistem ka EU, posebno u centralnoj Evropi, dizajniran je kako bi bio u potpunosti kompatibilan sa dostavom tog enegenta preko Ukrajine.

"Ukoliko je cilj postepeno smanjenje ukrajinske tranzitne rute, to je nešto što je neprihvatljivo za EU jer će promeniti gasnu ravnotežu u Evropi i dovešće u veoma tešku situaciju zemlje centralne i jugoistočne Evrope", naglasio je Šefčovič.

Početkom ovog meseca, ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je uverenje da će Rusija i Ukrajina prodružiti sporazum o tranzitu gasa za Evropu preko Ukrajine i nakon 2019. godine i izrazio je uverenje da nema alternative za ukrajinsku rutu.

Krajem juna, direktor ruskog energetskog giganta "Gasproma" Aleksej Miler upozorio je da ta kompanija ne namerava da obnovi svoj ugovor o tranzitu gasa sa Ukrajinom nakon isteka 2019. godine, ukoliko Kijev ponudi nepovoljne uslove.

XS
SM
MD
LG