Dostupni linkovi

Merten: SAD na višoj razini na paradi u Zagrebu


Sjedinjene Države će na mimohodu za Dan pobjede biti zastupljene na znatno višoj razini nego na obilježavanjima prethodnih godina, u znak prijateljstva, partnerstva i čvrste podrške hrvatskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu, objavio je u srijedu američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten.

Veleposlanik je priopćio da će uz njega i vojnog atašea na mimohodu 4. kolovoza u Zagrebu biti i dva američka generala. Dodaje da priopćenjem želi razjasniti nedavne napise u medijima vezano uz sudjelovanje SAD-a na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

"Razina sudjelovanja je značajno viša od sudjelovanja Sjedinjenih Država na prethodnim obilježavanjima Dana slobode i valja ju vidjeti onako kao što ona uistinu jest - važan odraz snage prijateljstva i partnerstva između Sjedinjenih Država i Hrvatske, te naše dugotrajne i čvrste podrške hrvatskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu", stoji u priopćenju.

Veleposlanik se raduje sudjelovanju u obilježavanju "ovog važnog dana za Hrvatsku" i dodaje da će u mimohodu biti i američka vozila MRAP donirana Hrvatskoj.

Uz uspješan završetak američkog ugovora u vrijednosti od 30 milijuna dolara s brodogradilištem Viktor Lenac za remont broda USS Mt.

Whitney, to je dodatni dokaz američkog "snažnog i dugotrajnog partnerstva" s Hrvatskom, "vrijednom i bliskom saveznicom Sjedinjenih Država", navodi Merten.

XS
SM
MD
LG