Dostupni linkovi

Brisel pozdravlja dogovor političkih lidera u Makedoniji


Evropska komisija pozdravila je danas dogovor četiri vodeće političke stranke u Makedoniji postignut u poslednjoj rundi pregovora u Skoplju i pozvala političke lidere da "brzo i u dobroj volji primene sve što je dogovoreno".

U zajedničkom saopštenju evropskog komesara Johanesa Hana i trojice poslanika Evropskog parlamenta Ive Vajgla, Ričarda Hovita Eduarda Kukana, koji su posredovali u pregoorima, ističe se da se danasšnji dogovor nadovezuje na sporazum od 2. juna i predviđa povratak opozicionog SDSM u parlamnet, formiranje nove vlade koja će pripremiti izbore za 24. april i imenovanje specijalnog tužioca koji će istražiti optužbe o masovnom prisluškivanju.

Današnjim dogovorom je predviđeno da se SDSM vrati u Sobranje 1. septembra, a da do 15. sptembra bude imenovan specijalni tužilac za aferu prisluškivanje.

Specijalni tužilac treba da bude imenovan uz saglasnost potpisnika dogovora, lidera četiri najveće stranke.

Vlada premijera Nikole Gruevskog treba da podnese ostavku parlamentu u roku koji će omogućiti da 1. januara, 100 dana pre izbora, bude formirana nova vlada koju će predvoditi kandidat VMRO-DPMNE i čiji će mandat biti ograničen na pripremu prevremenih izbora.

Do 20. oktobra treba da bude imenovan novi, tehnički ministar unutrašnjih poslova na predlog SDSM, ali nakon konsultacija sa VMRO- DPMNE i DUI.

Takođe 20. oktobra treba da bude imenovan novi ministar za rad i socijalna pitanja na predlog SDSM.

Opozicioni SDSM moći će 20. oktobra da postavi i zamenike ministara finansija, pojoprivrede i informacionog društva, ; dok će VMRO postaviti zamenike ministara u resorima gde su minsitri SDSM - unutrašnjih poslova i rada.

Dogovor o načinima za rešenje višemesečne političke krize u Makedoniji postgli su lideri četiri najveće makedonske stranke, vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, opozicionog SDSM Zoran Zaev, kao i lideri dve albanske partije, vladajuće DUI Ali Ahmeti i opozicione DPA Menduh Tači.

XS
SM
MD
LG