Dostupni linkovi

Obama: Netanijahu ne može zaustaviti sporazum s Iranom


Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da ne veruje u uspeh napora izraelskog premijera Netanijahua da u Kongresu lobira protiv sporazuma svetskih sila s Iranom.

"Možda (Netanijahu) misli da može dalje da utiče na kongresnu debatu. Uveren sam da ćemo biti u stanju da podržimo taj sporazum i primenimo ga, bez da ga Kongres spreči," rekao je Obama u intervjuu za " Njujork tajms".

On je ocenio da, iako bi Netanijahuu i "mnogim kritičarima" više odgovoralo da Iran uopšte nema nuklearnu sposobnost, ta očekivanja nisu realna.

Obama je u utorak branio sporazum o nuklearnom programu Teherana ističući da je jasna svrha da se jednostavno spreči Islamska Republika u razvoju nuklearnog oružja. Kongres bi trebalo da odobri taj sporazum i izraelski mediji navode da bi borba mogla biti žestoka. Predsednik SAD je, međutim, uveren da će sporazum biti odobren.

Bela kuća je sinoć najavila da će Obama poslati državnog sekretara za odbranu Aštona Kartera na Bliski istok sledeće nedelje. U okviru te posete on će doći i u Izrael. To se smatra odrazom bezbednosne saradnje dve zemlje saveznice na visokom nivou.

U međuvremenu je državni sekretar SAD Džon Keri kritikovao Netanijahua, ocenivši da su tvrdnje izraelskog lidera o sporazumu "prevršile meru". Taj dokument izložen je " napadu ljudi koji zaista ne znaju uslove sporazuma", rekao je Keri.

"Ono što kriticari ovog plana nikada ne nude je realistična alternativa," rekao je Keri u intervjuu za En-Bi- Si(NBC).

Netanijahu je sporazum označio "zapanjujućom istorijskom greškom", upozorivši da je svet sada, kao rezultat toga, "mnogo opasnije mesto". Keri je kritike odbacio, podsetivši da je Netanijahu " rekao istu stvar o privremenom sporazumu i nije bio u pravu".

"On čak ni ne zna na koje koncesije se nismo obavezali, jer nismo napravili koncesije," rekao je Keri istakavši: " Izrael je bezbedniji".

Obama je ocenio da" sporazum nudi mogućnost da se krene u novom pravcu" i da je to korak ka "svetu sa više nade", ali je u sinoćnjem telefonskom razgovoru sa Netanijahuom rekao da se njime neće umanjiti brige SAD o iranskoj podršci terorizmu i pretnjama Izraelu.

On je ponovio da će sporazum sprečiti da Iran postane naoružan nuklearnim oružjem, što je u interesu i SAD i Izraela.

XS
SM
MD
LG