Dostupni linkovi

MMF kritikuje EU oko grčkog duga


Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da će evropski kreditori Grčke morati toj zemlji da obezbede "daleko više" sredstava nego što su evropske vlade trenutno spremne da prihvate.

Evropska unija mora da se odluči između dramatičnog produženja grejs perioda na čak 30 godina, kao i produženja perioda otplate duga, direktne isplate gotovog novca vladi za finansiranje njenog deficita ili otpisa dela duga, naveo je MMF.

Dužničko opterećenje Grčke će tokom sledeće decenije biti mnogo veće nego što se procenjivalo pre samo dve nedelje, pre nego što je Grčka 29. juna zatvorila banke i uvela druge mere kontrole kapitala, navodi se u novoj verziji izveštaja o Grčkoj, koju je MMF dostavio liderima EU tokom pregovora sa Grčkom proteklog vikenda.

Nove prognoze MMF-a pokazuju da će dug Grčke sledeće godine porasti na gotovo 200 odsto bruto domaćeg proizvoda, prema 177 odsto BDP iz prethodne prognoze, delimično zbog toga što Grčkoj u 2015. predstoji još jedna godina recesije.

Prognoza za 2020. pokazuje da će nivo duga biti visokih 170 odsto BDP-a, dok je ranija prognoza iznosila 142 odsto. S obzirom na takve podatke, Grčkoj će pored nove finansijske pomoći biti potreban i veći otpis dugova, smatra MMF.

Razlike između MMF i evropskih kreditora Grčke bile su vidljive i ranije, ali su sada po prvi put obelodanjene u javnosti. Jedan zvaničnik MMF je kazao će ova organizacija učestvovati u trećoj fazi pomoći Grčkoj samo ako evropski kredigori predoče “jasan plan”.

Lideri evrozone i predstavnici Grčke su u ponedeljak, nakon maratonskih pregovora, postigli dogovor o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći Atini, vrednom oko 86 milijardi evra, koji će biti odobren pod strogim uslovima, koji uključuju mere štednje, fiskalne i druge reforme.

Upozorenje MMF-a u vezi sa stanjem grčkog duga stiglo je u vreme kada grčki premijer Aleksis Cipras ulaže napore da ubijedi nezadovoljnu levicu da podrži mere štednje i liberalne ekonomske reforme, da bi država dobila finansijsku pomoć.

Cipras je rekao u intervjuu državnoj televiziji da ne veruje u sporazum sa kreditorima, ali da zemlja nema alternativu osim da ga prihvati i izbegne ekonomski haos.

XS
SM
MD
LG