Dostupni linkovi

SDP: Merkel mora da "smiri" Šojblea


Zamenik šefa Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Ralf Štegner zahtevao je danas od kancelarke Angele Merkel da u pitanju rešenja grčke krize "smiri" svog ministra finansija Volfganga Šojblea (72), koji je ovog vikenda zahtevao da Atina privremeno napusti Evrozonu.

"Dogovori od ovog vikenda važe, na kraju krajeva, za celu vladu u Berlinu", rekao je Štegner danas za "Špigel-onlajn".

Štegner smatra da pred Merkelovom stoje teški dani zbog velikog otpora u redovima njenih demohrišćana za davanje saglasnosti u Bundestagu za novi paket pomoći Grčkoj.

Nemačka opozicija je napala "pregovaracki stil" Merkelove, a posebno Šojblea koji se zbog predloga o privremenom isključenju Atine iz Evrozone našao na udaru i svojih koalicionih partnera iz SPD.

Osim Štegnera i zamenik šefa poslanickog kluba SPD u Bundestagu Karsten Šnajder kritikovao je Šojbleov predlog o izlasku Grčke iz Evrozone kao "tešku grešku" i "narušavanje poverenja u Evropi".

Šojble se našao na udaru kritike, posebno iz redova opozicione partije Zeleni, odakle mu je priprećeno i tužbom pred Ustavnim sudom, pošto njegovo Ministarstvo finansija nije upoznalo prvo Bundestag sa planom, koji predviđa i izlazak Grcke na najmanje pet godina iz Evrozone.

XS
SM
MD
LG