Dostupni linkovi

OEBS: Prete nam oružjem u Ukrajini


Zamenik šefa posmatračke misije OEBS u Ukrajini ističe da je sloboda kretanja pripadnika te organizacije ograničena zbog samovolje lokalnih komandanata.

"Trenutno je naša sloboda kretanja ograničena, na primer na granici Ukrajine i Ruske Federacije, na teritoriji Luganska. Tamo sistematski ne dobijamo pristup. Radi se o graničnom pojasnu širine od pet do 10 kilometara", objasnio je Aleksander Hug u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Švajcarac prenosi da se pripadnicima misije OEBS preti oružanom silom.

Hug je kazao da lokalni komandanti čine šta žele, navodeći primer, da su pripadnici OEBS u Avdiku naišli na komandanta "desnog sektora" koji je zabranio pristup posmatračkom punktu iako u članovi misije bili u pratnji predstavnika ukrajinske vojske.

Takođe i na donjeckoj strani, kako ističe, iako su najviši zvaničnici odobrili odlazak lokalni komandant to nije dozvolio.

I pored ovih problema Hug smatra da misija nije nemoguća u Ukrajini.

"Treba razumeti da sporazum o primirju takve veličine ne može preko noći doneti mir. Potrebno je vreme dok obe strane povrate poverenje. Ako se današnje stanje uporedi sa onim od početka februara došlo je do uspostavljanja mira", konstatovao je Hug.

XS
SM
MD
LG