Dostupni linkovi

Vučić: Nadam se otvaranju poglavlja u oktobru


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle razgovora sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom u Beogradu, da se nada da će poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom biti otvorena u oktobru.

On je istakao da ga mnogo više od otvaranja pogavlja brine pitanje stabilnosti u regionu, dodavši da je od Šulca tražio podršku i pomoć Evropskog parlamenta i EU za stabilizaciju političkih prilika na Balkanu.

Predsednik EP Martin Šulc izjavio je danas u Beogradu da otvaranje poglavlja zavisi od više stvari, ne samo od potpisivanja dogovora s Prištinom, ali da je to "važan element".

"Ne možemo da svedemo naše odnose samo na jednu tačku, ali ako sve prođe kako treba, mogu da pretpostavim da bi do kraja godine bilo moguće otvaranje poglavlja", kazao je Šulc.

On je pohvalio konstruktivnu ulogu Srbije i premijera Vučića u uspostavljanju regionalne stabilnosti.

"Regionalna stabilnost je izuzetno važna za EU i najbolji pokazatelj za buduće evrointegracije Srbije...EU sa velikim očekivanjem posmatra buduću ulogu Srbije u regionu. Privredno i infrastrukturno povezivanje su prilika za region. EU i Srbija mogu u velikoj meri da kroz saradnju doprinesu razvoju regiona," naveo je Šulc.

XS
SM
MD
LG