Dostupni linkovi

Grčki paralament o zakonima iz dogovora sa kreditorima


Grčki parlament danas bi trebao usvojiti niz zakona koji su preduvjet za početak pregovora o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

Sjednica parlamenta počinje jutros, što znači da se čitav proces donošenja paketa zakona mora dovršiti unutar desetak sati, prenosi grčka novinska agencija ANA.

Zakonske prijedloge o promjenama niza poreza kao i penzionog sistema, koji bi trebali donijeti porast budžetskih prihoda od 3,175 milijarda eura godišnje, predstavit će novi grčki ministar financija Euklid Cakalotos.

Grčke vlasti procjenjuju da bi najveći prihod donijelo povećanje PDV-a - ukupno 2,39 milijarda eura godišnje, a ostali dio očekivanih budžetskih prihoda stigao bi iz povećanja poreza na osiguranja, poreza na dobit, poreza na luksuznu robu, brodove veće od pet metara, te snažnija motorna vozila kao i iz dodatnih poreza za one s primanjima većim od 30.000 eura, prenosi grčka agencija.

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je u utorak navečer da se dogovor postignut s čelnicima eurozone mora provesti makar se radilo o jednostranom potezu Grčke.

On je poručio kako se dogovor, iako nametnut Grčkoj, mora provesti jer ju spašava od izlaska iz eurozone.

XS
SM
MD
LG