Dostupni linkovi

Japan: Podrška zakonu o angažovanju trupa u inostranstvu


Komisija donjeg doma japanskog parlamenta usvojila je danas prijedlog zakona koji omogućava angažovanje borbenih trupa u inostranstvu, što je dramatična promjena odbrambene politike koju je ova zemlja vodila od Drugog svjetskog rata.

Premijer Šinzo Abe smatra da je ova izmjena neophodna da bi zemlja mogla da odgovori na nove izazove, poput širenja uticaja Kine, a ovakav stav ima podršku Vašingtona, velikog japanskog saveznika.

Protivnici novog zakona smatraju da se njime krši japanski pacifistički Ustav i da bi Japan mogao da bude uvučen u konflikte u kojima učestvuju SAD širom svijeta.

Poslanici iz vladajuće koalicije potvrdili su prijedlog zakona poslije žestoke debate, tokom koje su opozicioni poslanici vikali i pokazivali transparente na kojima je pisalo "Abeova politika je neoprostiva" i "Protiv nametanja prijedloga zakona".

Očekuje se da će prijedlog ove sedmice biti izglasan u kompletnom donjem domu parlamenta, u kojem vladajuća koalicija ima ubjedljivu većinu. Prijedlog potom ide u gornji dom.

Abeov rejting trenutno je u opadanju, pošto je premijer suočen sa dva velika izazova - kako da podstakne usporeni ekonomski rast i pojača odbranu.

Prema anketi koju je objavio list "Asahi", prijedlogu zakona protivi se 56 odsto ispitanika, rad japanskog premijera podržava 39 odsto, a nezadovoljno je 42 odsto anketiranih građana.

XS
SM
MD
LG