Dostupni linkovi

Nemačka opozicija oštro kritikovala Merkelovu i Šojblea


Nemačka opozicija je u pitanju rešenja grčke krize napala pregovarački stil kancelara Angele Merkel, a posebno ministra finansija Volfganga Šojblea koji se zbog predloga o privremenom izlasku Atine iz evro-zone našao na udaru i svojih koalicionih partnera iz Socijaldemokratske partije (SPD).

Zamenik šefa poslaničkog kluba SPD u Bundestagu Karsten Šnajder rekao je za ''ŠtutgarterCajtung'' da je Šojbleov predlog o privremenom izlasku Grčke iz evro-zone bio ''teška greška'' i ''narušavanje poverenja''.

Šnajder je rekao da nemačka vlada u Briselu pregovara po ovlašćenju Bundestaga i dodao da nema ovlašćenja SPD-poslaničkog kluba da se zahteva ''greksit'', odnosno, izlazak Grčke iz evro-zone.

On je istakao da će se zato morati razjasniti da li je Šojble narušio prava Bundestaga, a mediji ocenjuju da Šojbleov plan deli SPD.

Šef SPD i vicekancelar Zigmar Gabrijel je, naime, na svojoj ''fejsbuk'' stranici napisao da je cilj vlade da Grčka ostane u evro-zoni, ali i istovremeno signalisao podršku Šojbleu.

''U jednoj tako kriznoj situaciji mora se svaki predlog proveriti ....jedan ''greksit'' bi bio zamisliv, samo ako bi ga grčka vlada takođe shvatila za bolju alternattivu....'', smatra Gabrijel.

Šojble se našao na udaru kritike, posebno iz redova opozicione partije Zeleni, odakle mu je priprećeno i tužbog pred ustavnim sudom, pošto njeegovo Ministarstvo finasija nije upoznalo prvo Bundestag sa planom, koji predviđa i privremeni izlazak Grčke na najmanje pet godina iz evro-zone.

Iz partije Levice, nastale spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG stranke, Šojblea su nazvali i ''grobarom evro-zone'', a čule su se reči i ''ucena'', ''nebulozno'', ''opasno''....prenose danas nemački mediji.

Nemački Bundestag bi u petak trebalo da održi specijalno zasedanje, posvećeno Grčkoj, najavio je predsednik Bundestaga Norbert Lamert.

Lamert je, kako prenose mediji, rekao da bi specijalna sednica Bundestaga mogla biti pripremljena u četvrtak i dodao da je "da" u grčkom parlamentu za paket reformi, pretpostavka za zasedanje Bundestaga.

Nemački Bundestag mora, naime, da da "zeleno svetlo", odnosno, izglasa saglasnost za novi paket pomoći Grčkoj, ukazuju mediji.

Grčka je ovog vikenda uspela da obezbedi sporazum o trećem paketu međunarodne finansijske pomoci koji joj je bio preko potreban, kao i da izbegne izlazak iz evrozone, nakon maratonskih pregovora u Briselu koji su potrajali duboko u noć.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG