Dostupni linkovi

Rudari Rudnika Mramor izašli iz jame


Rudari sve tri smjene Rudnika uglja Mramor, iz sastva Rudnika u Tuzli, njih 264, izašli su iz rudarske jame u koju su se zatvorili rano jutros.

Postignut jedogovor sa upravom rudnika o isplatijunske plate, te su rudari izašli na svjetlo dana oko 16 sati i 30 minuta.

Okupljenim novinarima rečeno je kako je postignut privremeni dogovor sa direktorom Elektroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom, koji je u popodnevnim satima stigao na pregovore u Mramor.

Privremeni dogovor odnosi se na ulaganje u modernizaciju Rudnika lignita Mramor, dok su rudari ranije danas dobili obećanje od Envera Omazića, direktora Rudnika uglja Kreka, da će zaostale obaveze prema njima uskoro biti izmirene.

Savez sindikata radnika rudnika u Vladi Federacije BiH dao rok danas do 17 sati da parafira sporazum od osam tačaka, među kojim je i ona o izdvajanju 1,5 feniga iz cijene električne energije za potrebe rudnika.

Ukoliko se takav sporazum ne parafira, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić najavio je masovne proteste rudara 20. jula u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG