Dostupni linkovi

Cipras suočen sa pobunom ministara i u Sirizi


Grčki premijer Aleksis Cipras suočen je danas s otvorenom pobunom članova vlade i vladajuće Sirize dok pokušava da prikupi podršku za sporazum s evrozonom o teškim merama kojim bi zemlja izbjegla ekonomski kolaps i izlazak iz eurozone.

Grčka mora da do srijede u parlamentu usvoji niz mjera, među kojima su povećanje PDV-a i početak penzione reforme kako bi mogla da krene u pregovore s evropskim kreditorima o trećem paketu pomoći vrednom oko 80 milijardi eura.

S druge strane, ministri finansija Evropske unije suočeni su s problemom kako da nađu sredstva za brzu pomoć Grčkoj kako bi izbjegla bankrot po dugu koji stiže na naplatu sljedeće sedmice.

Cipras bi trebalo da ima većinu u parlamentu, pošto se očekuje da će neophodne zakone podržati većina opozicionih partija, ali je politički opstanak njegove vlade ugrožen ako poslanici njegove Sirize otvoreno glasaju protiv prijedloga zakona.

Ministar energetike Panajotis Lafazanis, predvodnik lijeve struje u Sirizi, oštro je kritikovao sporazum s eurozonom i pozvao Ciprasa da ga otkaže.

"Sporazum je neprihvatljiv i ne zaslužuje da bude nametnut radikalnoj političkoj partiji kao što je Siriza i borbenoj vladi koja je obećala ukidanje štednje", naveo je Lafazanis u saopštenju na sajtu svog ministarstva.

On je dodao da je Njemačka prijetila Grčkoj "kao da je njena kolonija i ponaša se kao brutalni ucjenjivač i 'finansijski ubica'".

Cipras se danas sastao s vođstvom Sirize a razgovori bi mogli da traju i nekoliko sati.

Ministar odbrane Panos Kamenos, koji je na čelu manjinskog partnera u vladajućoj koaliciji, rekao je da je sporazum s eurozonom pokušaj svrgavanja vlade, ali je dodao da će njegova desničarska partija Nezavisni Grci nastaviti da podržava vladu.

Portparol stranke je rekao da će njenih 13 poslanika glasati po savjesti.

XS
SM
MD
LG