Dostupni linkovi

Dodik : Odluka o raspisivanju referenduma će biti usvojena


Narodna skupština Republike Srpske danas razmatra odluku o raspisivanju referenduma o radu Tužilaštva BiH i Suda BiH. U dnevnom redu predloženo je da se referendum u entitetu RS raspiše u roku od šest mjeseci.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je, obraćajući se zastupnicima Narodne skupštine RS, danas kazao da je Tužilaštvo BiH pod kontrolom Stranke demokratske akcije.

Dodao je da se OHR i međunarodna zajednica dodvoravaju bošnjačkom narodu jer, kako kaže, niko od njih ne želi da pred zgradama svojih predstavništava čuje uzvike kakvi su se mogli čuti u Srebrenici.

Dodik je rekao "kako su Tužilaštvo BiH i Sud BiH za ratne zločine uglavnom procesuirali osobe srpske nacionalnosti, te da su pravosudne institucije države BiH mnoge osudile neopravdano i neovlašteno".

Naglasio je da organi entiteta RS inicijativom o referendumu samo ostvaruju svoje međunarodno pravo. Konstatovao je kako je i Ruska Federacije zaključila da je referendum u RS-u moguć.

Doddik je rekao da entitet RS u referendumu nema nikakvu skrivenu namjeru, te da ova odluka neće ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

XS
SM
MD
LG