Dostupni linkovi

Ivanić: Posljedice napada na Vučića biće ozbiljne


"Posljedice brutalnog napada na premijera Srbije Aleksandara Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima imaće ozbiljne posljedice za odnose dvije države", ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i podsjetio da je nedavno odložena i prva zvanična posjeta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu.

Posjeta Nikolića je odložena na zahtjev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, a nakon hapšenja ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića po potjernici Srbije u Švajcarskoj.

"Nijedna normalna zemlja to ne može olako prihvatiti i zaboraviti preko noći. To podrazumijeva ozbiljna preispitivanja na strani BiH, dominantno na strani bošnjačkih političara", rekao je Ivanić i dodao da je preduslov za dalju relaksaciju odnosa istinska spremnost bošnjačkih političara da prihvate ruku pomirenja koju je Srbija pružila.

"Nažalost, njegova ruka pomirenja nije naižla na drugu ruku, jer nisam vidio da je ijedan ozbiljan bošnjački lider pokazao spremnost da tu ruku prihvati", rekao je Ivanić u intervjuu sa Preš RS.

Upitan kako će se sve to reflektovati na odnosi BiH i Srbije, Ivanić kaže da se BiH za posljednjih mjesec dana vratila veoma mnogo unazad.

XS
SM
MD
LG