Dostupni linkovi

Grčka kasni s otplatom i druge tranše duga MMF-u


Grčka je do predviđenog roka propustila da vrati i drugu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), izjavio je danas portparol MMF-a Geri Rajs.

Atina je trebalo da vrati oko 456 miliona eura MMF-u sinoć do 22 sata po Griniču, ali nije se ni očekivalo da će to učiniti nakon što je već propustila da plati prethodnu tranšu duga od 1,5 milijardi eura 30. juna, prenosi agencija France press.

Ukupan grčki dug MMF-u sada iznosi oko dvije milijarde eura, rekao je Rajs. MMF je, nakon što Grčka nije platila prethodnu tranšu, zamrzao sredstva za tu zemlju iz tekućeg finansijskog programa.

Atina je od fonda zatražila produženje rokova otplate zajmova, a Rajs je naveo da će izvršni odbor MMF-a o tome razgovarati narednih sedmica.

Grčka je juče 13.jula, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspjela da obezbedi sporazum o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći koji joj je bio preko potreban, kao i da izbegne izlazak iz eurozone.

Novi paket vredan je oko 86 milijardi eura i odobren je pod strogim uslovima koji uključuju paket mjera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srijede 15.jula.

XS
SM
MD
LG