Dostupni linkovi

Počeo finalni sastanak svjetskih sila i Irana


Iran i šest vodećih sila svijeta postigli su na maratonskim pregovorima u Beču istorijski dogovor, koji će garantovati oslobađanje Teherana od sankcija u zamjenu za ograničenja u okviru iranskog nuklearnog programa, javljaju agencije.

Neimenovani iranski diplomata rekao je Reutersu kako se "sav težak rad isplatio jer je dogovor zapečaćen".

Konačni plenarni sastanak Irana i šest zemalja upravo je počeo i meidji su snimili uvodnu izjavu šefice diplotaije EU Federice Mogherini nakon čega je najavljena i konferencija za novinare.

Prema diplomatskim izvorima, sporazum predviđa da inspektori UN-a imaju pristup svim sumnjivim iranskim lokacijama, uključujući vojne, što bi bilo zasnovano na konsultacijama između tih sila i Teherana.

Zauzvrat bi trebala postepeno biti ukinuta mreža sankcija UN-a i Zapada koja je zablokirala iranske izvoznike nafte i ekonomiju Irana.

Ipak, kako javlja BBC, embargo na oružje Iranu ostaje još pet godina.

Iranske agnecije javljaju da će milioni dolara iranskih sredstava biti odmrznuti, te da će sankcije biti ukinute Iranskoj centralnoj banci, nacionalnoj naftnoj kompaniji, brodskom transportu, iranskoj nacionalnoj avio kompaniji i mnogim drugim kompanijama i osobama koji su bili pod međunarodnom restrikcijom.

XS
SM
MD
LG