Dostupni linkovi

Policijski sindikat Srbije od 27. jula u štrajku


Reprezentativni Policijski sindikat Srbije (PSS) odlučio je da od 27. jula počne štrajk zbog neispunjenih zahteva u vezi sa poboljšanjem materijalnog položaja zaposlenih u policiji i stalnog odlaganja izmena Posebnog kolektivnog ugovora sa resornim ministarstvom.

"Protekla četiri meseca PSS sa rukovodstvom MUP Srbije pregovara o usvajanju aneksa Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u MUP Srbije, ali se iz nedelje u nedelju potpisivanje odlaže, uz stalna obećanja nadležnih da će biti usvojen. Pre pet meseci PSS je peticijom koju su potpisala 21.054 zaposlena u MUP zatražio od nadležnih da se usliše naši zahtevi i izmeni PKU koji je usvojen samo uz saglasnost drugog reprezentativnog sindikata i iz kog su izbačene mnoge odredbe koje zadiru u osnovna ljudska i radna prava", navodi taj sindikat.

Policijski sindikat traži da se zaposleni u policiji izjednače u pravima sa drugima koji rade za državu, ne tražeći više iako su policajci u mnogo čemu u većoj opasnosti od ostalih.

"Sa ovako malim platama, ukinutim prinadležnostima, policajci osim za porodice, moraju da brinu da ne budu žrtve terorističkih napada, na čijoj prevenciji smo svakodnevno uključeni, ili da nam porodice budu zaražene raznim bolestima jer takođe svakodnevno moramo da pomažemo unesrećenima koji su iz mnogih zemalja sveta stigli u našu zemlju", navodi se u saopštenju.

PSS je pozvao sve zaposlene u MUP Srbije u štrajk ukoliko aneks do 27. jula ne bude potpisan, i poručuje da neće stati dok svi zahtevi ne budu ispunjeni.

XS
SM
MD
LG