Dostupni linkovi

Kitarović: Obilježavanju 'Oluje ' prisustvovaće i Srbi


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kaže da će obilježavanju 20. godišnjice hrvatske akcije "Oluja" 5. avgusta u Kninu učestvovati i Srbi iz tog grada.

Ona je tokom posjete Kninu, gdje se upoznala sa pripremama za proslavu godišnjice te akcije, izjavila da je današnjem sastanku organizacionog odbora prisustvovao i zamjenik gradonačelnika iz reda srpskog naroda Željko Džepina.

"Dakle, i Srbi ovde u Kninu će učestvovati u toj proslavi i želimo istaći da proslava nije uperena ni protiv koga, nego je isključivo slavljenje onoga što su za nas učinili naši branitelji, svi oni koji su branili Hrvatsku, dali svoje živote i zdravlje za nju, i svi oni koji su omogućili da danas uživamo u slobodi", rekla je Grabar Kitarević.

Predsjednica Hrvatske vjeruje da će taj datum biti obilježen bez podjela.

Hrvatski državni vrh imao je različite stavove o načinu obiležavanja 20. godišnjice "Oluje", a Grabar-Kitarović se tada zalagala za odlaganje te manifestacije.

Krajem maja predsednica Hrvatske i premijer Zoran Milanović ipak su postigli kompromis tako što će se godišnjica "Oluje" obilježavati dva dana - vojnom paradom 4. avgusta u Zagrebu i centralnom proslavom 5. avgusta u Kninu. Zvanični Zagreb 4. avgust obeležava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnost, kao i Dan hrvatskih branitelja.

XS
SM
MD
LG