Dostupni linkovi

Policija RS podnijeće prijavu za pokušaj ubistva Vučića


Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske podnijeće Specijalnom tužilaštvu izvještaj protiv NN počinilaca zbog pokušaja ubistva i podstrekavanje na ubistvo premijera Srbije Aleksandra Vučića, "te ugrožavanje bezbjednosti predsjednika Slovenije Boruta Pahora na komemoraciji u Potočarima 11. jula", najavio je resorni ministar Dragan Lukač.

Lukač je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će Specijalnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj i zbog napada na ovlašćena službena lica u vršenju službene dužnosti, te za izazivanje opšte opasnosti.

"Na osnovu ovih krivičnih djela iz MUP-a ćemo se obratiti svim bezbjednosnim agencijama u BiH u vezi sa saznanjima o licima koja su učestvovala u napadu", rekao je Lukač.

On je dodao da će izvještaj biti podnesen protiv NN lica dok istragom ne bude utvrđen njihov identitet.

"Napravili smo istražni tim koji će aktivno raditi na utvrđivanju svih činjenica, a takođe smo i na osnovu svih informacija koja imamo definisali koja su krivična djela izvršena u Potočarima, prilikom napada na Vučića", rekao je Lukač.

On kaže da je policija Republike Srpske zajedno sa srpskim premijerom izvukla i slovenačkog predsjednika Pahora i transportovala ga do policijske stanice u Srebrenici na njegov zahtjev.

"Naši inspektori su na terenu i sa ljudima koji imaju isksustva u radu sa snimcima koji su se pojavili na internetu kao i sa snimcima koje su zabilježile naše službene kamere i rade na identifikovanju lica, ali ne bih htio da spekulišem imenima", rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, bezbjednosne i pravosudne institucije na nivou BiH za sada od MUP-a Srpske nisu tražile informacije u vezi sa dešavanjima tokom komemoracije.

"Nije utvrđen nijedan propust MUP-a Republike Srpske i 1.200 naših policajaca apsolutno je bilo dovoljno za poslove koje su obavljali, a unutrašnjost mezarja obezbjeđivala je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i njihov je propust što se pojavio transparent, a oni nisu reagovali da bude uklonjen, što je jedna vrsta provokacije koja je možda i podstakla određene ljude da se uključe u napad", precizirao je Lukač.

On je rekao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić bez obzira na sve informacije o mogućnosti ugrožavanja njegove bezbjednosti nije htio da odustane od dolaska u Potočare, ali da smatra da je napad na njega organizovan.

XS
SM
MD
LG