Dostupni linkovi

Cvijanović: Referendum o Sudu i Tužilaštvu BIH utemeljen


Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH zakonski i ustavno utemeljen, te da dejtonski Ustav kaže da pravosuđe pripada entitetima.

"Činjenica je da su Ustav i ono što postoji u praksi u raskoraku. Potrebno je pogledati istini u oči i reći šta je nakaradno i šta treba mijenjati ili popravljati, uvažavajući sve realnosti", rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše izjavu direktora za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije Žan Erik Pakea da bi bilo idealno da Republika Srpska za sada ostavi po strani pitanje referenduma u vezi sa pravosuđem na nivou BiH, te da on nema ustavnu osnovu i da zadire u srž BiH.

Cvijanovićeva je istakla da pravosudne institucije, "za koje pola BiH smatra da su u funkciji bošnjačke politike ili kažnjavanja srpskog naroda od međunarodne zajednice, ne trebaju nikome".

"Mogućnosti da se sve to ispravi su nam svima na raspolaganju i to treba iskoristiti kao dobru priliku", poručila je Cvijanovićeva.

XS
SM
MD
LG