Dostupni linkovi

Mađarska počela da gradi ogradu prema Srbiji


Mađarska vojska počela je danas da gradi ogradu na granici sa Srbijom kako bi zaustavila priliv ilegalnih migranata, za šta će biti izdvojen skoro 21 milion eura.

Radovi na izgradnji zida počeli su jutros na obodima grada Morahalom, gdje je buldožer pripremao zemljište za gradnju, javila je mađarska Agencija MTI.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto rekao je ranije da je Ministarstvu unutrašnjih poslova naloženo da se pripremi za izgradnju ograde visoke četiri metra u dužini od 175 kilometara na dijelu granice sa Srbijom, koja će biti podignuta u osam do 10 oblasti koje su, kako je naveo, najizloženije pritisku imigranata.

Parlament je 6. jula odobrio Mađarskoj da iskoristi 10 metara prostora u okviru spoljnih granica Šengen zone EU kako bi obezbijedila brzu izgradnju pograničnog zida, podsjeća Agencija MTI.

Od početka godine je u Mađarsku već ušlo oko 80.000 migranata i izbjeglica, a trenutno oko 80 odsto njih potiču iz zemalja koje su na udaru ratnih dejstava kao što su Sirija, Irak i Avganistan, podsjeća AP.

XS
SM
MD
LG