Dostupni linkovi

Hitna sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida


Član Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici Sadik Ahmetović kazao je za Klix.ba da je za utorak najavljena hitna sjednica Organizacionog odbora na kojoj će biti analizirana situacija i eventualni propusti.

Siguran sam da je Organizacioni odbor u sklopu svoje nadležnosti uradio sve što je mogao. Vidjet ćemo i analizirati kompletnu pripremu, odvijanje i obilježavanje", kazao je Ahmetović.

Dodao je da će Organizacioni odbor nakon sjednice uputiti i određene poruke svim građanima BiH i svijeta koji su iskazali poštovanje prema žrtvama genocida, ali i prema onima koji to nisu učinili.

"Ovo je najposjećenija dženaza na kojoj je prisustvovalo više od 60 hiljada ljudi sa najviše međunarodnih zvanica koje su iskazali poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici. Nažalost, iako je skoro sve proteklo u najboljem redu, moramo priznati da je napad na premijera Srbije bio nepotreban. Svi moramo imati jasan stav u vezi s tim", rekao je Ahmetović.

Ahmetović je istakao da je taj incident bio nepotreban državi BiH i da je stavio mrlju na samo obilježavanje.

"Napad je na određeni način više udario na dostojanstvo žrtava i skrenuo pažnju sa genocida", kazao je Ahmetović.

On je na kraju dodao kako nije bilo podizanja etničkih tenzija nakon incidenta prije svega zbog dobre reakcije žrtava genocida.

XS
SM
MD
LG